Испанска прабаба, родена в Съединените щати, вероятно е станала най-възрастният жив

...
Испанска прабаба, родена в Съединените щати, вероятно е станала най-възрастният жив
Коментари Харесай

Испанка на 115 години е най-възрастната жена в света

Испанска прабаба, родена в Съединените щати, евентуално е станала най-възрастният жив човек в света на 115 години, заяви в сряда съветник на Световните върхове на Гинес.

Смята се, че Мария Браняс Морера е придобила тази купа след гибелта във вторник на френската монахиня Люсил Рандон на 118 години, съобщи старши консултантът по геронтология Робърт Д. Янг.

Световните върхове на Гинес към момента би трябвало да вземат публично решение, откакто извършат инспекции на документи и интервюират фамилията на Браняс Морера, добави Йънг, който е и шеф на изследователската база данни за свръхстари хора на Gerontology Research Group.

" Знаем каква е вероятността, само че към този момент тя не е доказана ", написа той в имейл, изпратен до Агенция Франс Прес.

Браняс Морера, който е претърпял грипа през 1918 година, две международни войни и гражданската война в Испания, не беше открит за изявленията.

Домът за възрастни хора " Санта Мария дел Тура " в град Олот, Североизточна Испания, където Браняс Морера живее от две десетилетия, съобщи, че през идващите дни ще провежда " малко празненство " при закрити врата, с цел да означи " това доста особено събитие ".

" Тя е в положително здраве и остава изненадана и признателна за провокирания интерес ", се споделя още в изказването.

Най-малката щерка на Браняс Морера, 78-годишната Роза Морет, приписва дълголетието на майка си на " генетиката ".

" Тя в никакъв случай не е ходила в болница, не е чупила кости, добре е, не изпитва болежка ", сподели Морет пред районната каталунска телевизия в сряда.

Браняс Морета е родена в Сан Франциско на 4 март 1907 година, малко след като семейството ѝ се реалокира в Съединени американски щати от Мексико.

Цялото семейство взема решение да се върне в родната си Испания през 1915 година, когато е в ход Първата международна война, което усложнява пътуването с транспортен съд през Атлантическия океан.

Преминаването е белязано и от покруса - татко ѝ умира от туберкулоза в края на пътуването, а ковчегът му е хвърлен в морето.

Браняс Морера и майка ѝ се откриват в Барселона. През 1931 година - пет години преди началото на гражданската война в Испания през 1936-1939 година - тя се омъжва за доктор.

Двамата живеят дружно в продължение на четири десетилетия, до момента в който брачният партньор ѝ умира на 72-годишна възраст.

Тя има три деца, в това число едно, което към този момент е умряло, 11 внуци и 11 правнуци.

Само няколко седмици откакто отпразнува 113-ия си рожден ден, Браняс Морера получава ваксина против Ковид-19 и е затворена в стаята си в дома за възрастни хора в Олот, но се възвръща изцяло.

" Не съм направила нищо изключително, единственото, което направих, беше да пребивавам ", сподели тя през 2019 година пред основания в Барселона всекидневник La Vanguardia.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР